NA SŁONO

PRZEPISY

Zupa portugalska

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • 750 g dyni
  • 150 g szynki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka mieszanki ziołowej: pieprz, cząber, gałka muszkatołowa i goździki LIPRO

Sposób przyrządzenia:

  1. Dynię oczyść, a miąższ pokrój w plastry grubości 1 cm.
  2. Włóż przygotowaną dynię do rondla i zalej 2 szklankami wody.
  3. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut.
  4. W międzyczasie pokrój szynkę w paseczki.
  5. Gdy kawałki dyni będą miękkie i prawie przezroczyste, dodaj bulion, przyprawy LIPRO oraz szynkę, po czym gotuj przez kolejne 10 minut.
  6. Zupę serwuj bardzo gorącą.

Smacznego!