NA SŁONO

PRZEPISY

Udka z kurczaka z owocami

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml sosu sojowego
  • 4 plastry ananasa
  • 2 przepołowione banany
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta imbiru
  • masło
  • przyprawa do grilla LIPRO

Sposób przyrządzenia:

  1. Udka umyj, osusz i z obu stron posyp według uznania przyprawą do grilla.
  2. Wino, sos sojowy, imbir i pieprz biały wymieszaj w naczyniu.
  3. Włóż udka do naczynia i marynuj przez 3-4 godziny, co pewien czas je obracając.
  4. Po zakończeniu marynowania udka wyjmij, osusz i piecz tak długo aż skórka stanie się chrupka.
  5. Plastry ananasa posmaruj lekko masłem i opiekaj 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Na samym końcu opiecz banany (ok. 2 minuty).
  7. Kurczaka podaj razem wraz z ananasami i bananami.

Smacznego!