NA SŁONO

PRZEPISY

Placki z cukinii i marchewki

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 250 g cukinii
  • 2 jajka
  • 20 g (2 łyżki) mąki
  • sól i pieprz LIPRO
  • 3 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa mielona LIPRO

Sos:

  • 250 g serka homogenizowanego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz ziołowy LIPRO

Sposób przyrządzenia:

  1. Marchewkę i cukinię umyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Serek homogenizowany połącz ze śmietaną oraz 2 łyżkami posiekanego szczypiorku.
  3. Sos dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem ziołowym.
  4. Starte warzywa wymieszaj z jajkami i mąką na gęstą masę, doprawiając ją solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Na patelni mocno rozgrzej olej, po czym nakładaj łyżką niedużą ilość masy i cienko ją rozsmaruj.
  6. Smaż szybko na ostrym ogniu, rumieniąc placku z obu stron.
  7. Gotowe placki podaj z sosem szczypiorkowym.

Smacznego!