NA SŁONO

PRZEPISY

Karp smażony

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg karpia
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej (110 g)
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • natka pietruszki
  • główka zielonej sałaty
  • cytryna
  • przyprawa do ryb LIPRO

Sposób przyrządzenia:

  1. Karpia dokładnie oczyść i umyj, a następnie pokrój na dzwonka.
  2. Rybę dokładnie natrzyj przyprawą do ryb i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie panieruj karpia w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz i smaż rybę na rumiano z obu stron.
  5. Potrawę serwuj natychmiast po zdjęciu z patelni, podając do stołu na półmisku przybranym liśćmi zielonej sałaty i cytryną.
  6. Całość obficie posyp siekaną pietruszką.

Smacznego!