NA SŁODKO

PRZEPISY

Piernik na miodzie naturalnym z bakaliami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej lub żytniej
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 80-120 g masła lub margaryny
  • 100-200 g miodu
  • 1 porcja przyprawy do piernika LIPRO
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej LIPRO bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa w syropie)

Sposób przyrządzenia:

  1. Miód zrumień z przyprawą do piernika cały czas mieszając.
  2. Tłuszcz utrzyj, dodaj żółtka, cukier oraz miód z przyprawą, a białka ubij na pianę.
  3. Do masy dodawaj na przemian mąkę i pianę, po czym wsyp bakalie i wymieszaj. Jeżeli ciasto jest gęste, możesz dodać 4-5 łyżek śmietany.
  4. Ciasto włóż do formy i piecz w dobrze nagrzanym, ale niezbyt gorącym piekarniku przez ok. godzinę.
  5. Po ochłodzeniu wyłóż piernik na deskę lub stolnicę.

Smacznego!