NA SŁODKO

PRZEPISY

Budyniowiec

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kartoflanki
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej lub tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia LIPRO
  • 4 jaja (białka ubij na pianę)

Pozostałe składniki:

  • cynamon LIPRO
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego LIPRO
  • 2 budynie waniliowe LIPRO
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia:

  1. Z podanych składników utrzyj ciasto. Najpierw ucieraj margarynę z cukrem pudrem, a potem stopniowo i na przemian dodawaj mąkę i żółtka. Na koniec wmieszaj ubitą pianę.
  2. Ciasto podziel na trzy części. Dwie wyłóż na blachę.
  3. Jabłka utrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, a posypane cynamonem jabłka wyłóż na ciasto.
  4. Wyłóż na jabłka ugotowany budyń wraz z dodatkami:
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2 budynie waniliowe,
    3 szklanki mleka,
    3 łyżki cukru.
  5. Pozostałą część ciasta wyłóż na gorący budyń.
  6. Ciasto piecz ok. godzinę w temp. 180°C.
  7. Po upieczeniu ciasto możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!