Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kartoflanki
- 1 szklanka mąki wrocławskiej lub tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia LIPRO
- 4 jaja (białka ubij na pianę)
Pozostałe składniki:
- cynamon LIPRO
- 1,5 kg jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego LIPRO
- 2 budynie waniliowe LIPRO
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
- Z podanych składników utrzyj ciasto. Najpierw ucieraj margarynę z cukrem pudrem, a potem stopniowo i na przemian dodawaj mąkę i żółtka. Na koniec wmieszaj ubitą pianę.
- Ciasto podziel na trzy części. Dwie wyłóż na blachę.
- Jabłka utrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, a posypane cynamonem jabłka wyłóż na ciasto.
- Wyłóż na jabłka ugotowany budyń wraz z dodatkami:
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka,
3 łyżki cukru. - Pozostałą część ciasta wyłóż na gorący budyń.
- Ciasto piecz ok. godzinę w temp. 180°C.
- Po upieczeniu ciasto możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!