NA SŁODKO

PRZEPISY

Amoniaczki

Składniki:

  • 400 g mąki (2 szklanki)
  • 100 g margaryny
  • 150 g cukru (8 łyżek)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sypkiego amoniaku LIPRO
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa LIPRO
  • tłuszcz do nasmarowania blachy

Sposób przyrządzenia:

  1. Zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, dodaj amoniak. Mieszaj aż się rozpuści, po czym ostudź mieszankę.
  2. Jaja utrzyj z cukrem i margaryną. Dodaj przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.
  3. Szybko zagniataj ciasto, by otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Pozostaw je w lodówce na 24 godziny.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj do grubości 1 cm, po czym wykrajaj z niego małe ciasteczka.
  5. Ciastka ułóż na lekko natłuszczonej blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku do momentu ich zarumienienia.
  6. Amoniaczki są gotowe! Aby zachowały swoją świeżość przez długi czas, możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Smacznego!