OFERTA

PRZYPRAWY

PRZYPRAWY
JEDNORODNE

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Delikatny, słodki i korzenny zapach tej przyprawy to dla wielu z nas nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia.

W kuchni ta przyprawa jest wykorzystywana przede wszystkim do przyprawiania słodkości – ciast, ryżu czy pieczonych jabłek. Nie może go również zabraknąć do podkręcenia smaku wina grzanego czy ponczu.

Niewielkie ilości cynamonu znakomicie posłużą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb, a także szynki.

Ojczyzną tej przyprawy są stepy Azji Środkowej. Jest byliną o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci złożonej cebuli. Cebula czosnku, zwana pospolicie „główką”, jest złożona z kilku lub kilkunastu pojedynczych cebulek, zwanych ząbkami. 

Czosnek ma ostry smak i zapach. Jako przyprawę stosuje się świeże główki, siekane lub roztarte z solą bądź suszone w postaci proszku. Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, jak również do pieczenia i duszenia innych mięs. Jest używany do zup (gulaszowi, kartoflanka, bulion, żur), warzyw (szpinak, boćwina, bakłażany, cukinia, kapusta włoska), różnych sałatek, soków oraz kanapek. Stanowi doskonałe połączenie z twarogiem, masłem i gorącym mlekiem. 

Czosnku należy używać z umiarem, gdyż jest przyprawą bardzo intensywną.

Uprawa jej jest rozpowszechniona w Europie, Azji, Afryce i Ameryce. Jest oleistą rośliną jednoroczną. Służą do sporządzania plastrów gorczycowych łagodzących bóle reumatyczne. Działają leczniczo przeciw innym chorobom np. obniżają ciśnienie krwi, łagodzą, całe lub mielone służą do przygotowania konserw.

Nasionami przyprawia się kwaszone i konserwowe warzywa, grzyby, ryby (np. śledzie), różne potrawy z warzyw (z białej i czerwonej kapusty), farsze mięsne, zupy, itp. Stosuje się jako cenny dodatek do rozmaitych marynat (ogórki, dynia, kabaczki). Mieloną gorczycę dodaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, różnego rodzaju drobiu oraz gorących i zimnych sosów. Najważniejsze jest jej zastosowanie w produkcji musztardy.

Rozpowszechniony w całej Europie. Owoce kminku mają charakterystyczny ostry, korzenny smak i zapach. Często są składnikiem mieszanek przyprawowych. Pobudzają apetyt i wydzielanie soków żołądkowych.

Kminek jest dobrą przyprawą do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Mielonym kminkiem przyprawia się potrawy niegotowane, czyli sałatki, pasty, sery (żółte i białe). Całe owoce kminku dodaje się do różnych wypieków – chleba, bułek, słonych paluszków itp. Można też nim przyprawić ziemniaki, kiełbasy, wszystkie gatunki tłustych mięs, ryby oraz raki. Dodaje się go również do wielu zup oraz rozmaitych sosów.

Papryka ostra uprawiana jest w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej.

Papryka korzystnie wpływa na procesy trawienne, poprawia także odporność organizmu. Stosowana jest do zup, warzyw, sałatek, serów. Wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych.

Warzywo znane w Europie już od XVI wieku, a pierwsze wzmianki o jej stosowaniu na terenach Ameryki Środkowej i Południowej datowane są na 6000 lat temu!

Nazywana przez Węgrów mianem „czerwonego złota”, zmielona papryka stanowi nieodzowny element takich potraw jak jak leczo, gulasz czy tokań. Można ją również stosować do podkręcenia barwy zup oraz sosów.

Papryka ma również właściwości prozdrowotne, gdyż jej częste spożywanie pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi. Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Pieprz naturalny jest owocem wiecznie zielonego krzewu, uprawianego w klimacie tropikalnym. Ojczyzną pieprzu jest Południowa Azja i stamtąd pochodzą jego najlepsze gatunki.

Pieprz nie jest ani słodki, ani pikantny. Jest po prostu ostry. Swój smak zawdzięcza piperynie. Pieprz czarny to zebrane, niedojrzałe owoce pieprzowca. Suszone na słońcu marszczą się i ciemnieją. Ten gatunek pieprzu jest najbardziej palący. Używany jest w całości, po zgnieceniu lub zmieleniu.

Jest przyprawą używaną do zup (buliony), warzyw (wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe), ciemnych sosów, ciemnych mięs (głównie steki i rolady), drobiu i ryb.

Ziele angielskie zwane też pieprzem angielskim jest niedojrzałym owocem drzewa pimentowego, wiecznie zielonego, uprawianego głównie na Jamajce, w Ameryce Środkowej i Południowej.

Ma ostry, korzenny smak przypominający smak pieprzu i intensywny zapach zbliżony do woni goździków. Ziele angielskie należy do przypraw powszechnie używanych, a najczęściej przyprawia się nim różne gatunki mięsa (pieczeń z baraniny, dania z mięsa mielonego, golonkę), sosy (do pieczeni, dziczyzny i do sałatek), ciemny drób (kaczka), zupy (jarzynowe, z warzyw strączkowych) i warzywa (brukselka, bakłażany, biała fasola, kapusta czerwona) oraz bigos. Szczególnie polecane jest do potraw tłustych.

Stosuje się również do marynowania ryb i dziczyzny, do wyrobu kiełbas i peklowania mięs. Ponadto, ziele angielskie używane jest do aromatyzowania słodkich potraw (ciasto ze śliwkami, ciasta z mąk razowych, budynie).

MIESZANKI
PRZYPRAW

Curry jest jedną z najbardziej popularnych mieszanek przypraw na świecie. Składnikami przyprawy są wysokiej jakości surowce aromatyczne: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, chili, czosnek, cynamon, goździki, kolendra, imbir oraz sól.

Jest najczęściej stosowana do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.

Pieprz ziołowy jest mieszanką ziołową, składającą się ze startych owoców kolendry, kminku, ostrej papryki i gorczycy białej oraz majeranku.

Pieprz ziołowy jest przyprawą uniwersalną, stosowaną do prawie wszystkich potraw, z wyjątkiem słodkich. Szczególnie polecany jest do mięs (kotlety mielone, hamburgery, pieczenie), zup (kapuśniak), warzyw (sałatki z warzyw gotowanych), sosów oraz niektórych dań jarskich.

Pieczenie na grillu jest sposobem na przyrządzenie smacznych i aromatycznych potraw, warto więc sięgnąć po przyprawy, w których skład wchodzą odpowiednio dobrane zioła. Mięso lub rybę nacieramy nimi kilka godzin przed pieczeniem, co powoduje, że potrawa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat oraz będzie lżej strawna.

Przyprawa do grilla skomponowana jest z pieprzu czarnego, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, majeranku, cebuli, czosnku, papryki słodkiej i ostrej, gorczycy białej, jałowca oraz glutaminianu sodu, soli i cukru. Przyprawa do grilla zmieszana z olejem może służyć do smarowania mięsa przed i podczas pieczenia lub smażenia, nadając mu specyficzny smak.

Dzięki gruboziarnistej strukturze może być używana w formie osypki, która nadaje potrawie atrakcyjny wygląd.

W celu uatrakcyjnienia potraw z kurczaka stworzyliśmy doskonałą mieszankę przypraw ziołowych i korzennych, dzięki której to mięso zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Papryka słodka nadaje odpowiedni kolor potrawie, chili i pieprz czynią ją odpowiednio pikantną, curry nadaje odpowiedni aromat, zaś imbir dostarcza całości korzenny aromat z nieco słodkawą nutą. Przyprawa do kurczaka może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem lub duszeniem, może być również stosowana do sporządzania wielu sosów.

Mięso wieprzowe oraz wołowe grają pierwsze skrzypce w niezliczonej ilości dań. Sekret ich przyrządzenia i późniejszego zachwytu gości tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu.

Na przyprawę do mięsa wieprzowego i wołowego składa się kompozycja najlepszych ziół i przypraw, które nie tylko wydobędą najlepsze aromaty, ale i poprawią trawienie takiej potrawy. Produkt znakomicie sprawdza się w codziennym stosowaniu w kuchni.

Przyprawa do szaszłyka jest doskonałą kompozycją przypraw ziołowych i korzennych. W jej skład wchodzą:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • estragon,
  • gorczyca,
  • tymianek,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • wzmacniacz smaku i zapachu – glutaminian sodu,
  • cebula suszona,
  • cukier,
  • regulator kwasowości – kwas cytrynowy.

Przyprawa do szaszłyka wzbogaca smak i aromat dań przyrządzanych na ruszcie.

Zioła prowansalskie to unikalna mieszanka ziół, która swoim rodowodem wywodzi się z francuskiej Prowansji. Kulinarny sekret tej przyprawy tkwi w jej składnikach:

  • rozmarynie,
  • bazylii,
  • tymianku,
  • szałwii lekarskiej,
  • mięcie pieprzowej,
  • cząbrze,
  • oregano,
  • majeranku.

Najpopularniejsze zastosowanie ziół prowansalskich w kuchni to zupy, sosy ziołowe oraz sałatki. Nie może ich zabraknąć przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów, a także potraw z ryb i drobiu.